ŞEB-İ ARUS
Tanıtım

Büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi, 741. ölüm yıl dönümünde Kartal Belediyesi’nin düzenlediği le anılacak.

Kartallılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Şeb’i Arus çoşkusunu, Kartal Belediyesi’nin, ‘07-17 Aralık Mevlana’yı Anma Haftası’ dolayısıyla düzenlediği konser ve semazen gösterileriyle yaşayacak.

Kartal Belediyesi’nin Mevlana Haftası dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında, Türk ve Tasavvuf Musikisi alanlarında gerekli eğitimleri alan ve birçok başarılı e imza atan sanatçı Bahtiyar Çakmak, 13 Aralık Cumartesi saat 19.00’da Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde “Hz. Mevlana’yı Anma Konseri”nde tasavvuf müziğinin en seçkin eserleriyle Kartallılarla buluşacak. Kartallıların ücretsiz dinleyebileceği “Hz. Mevlana’yı Anma Konseri”nde semazenler de gösteri yapacak.

“Şeb-i Arus” Ne Anlama Geliyor?
Hazret-i Mevlâna’yı Anma ve Şeb-i Arus törenleri, her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Şeb-i Arus, “düğün gecesi” demektir. Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleriyle özetleyen Mevlâna, 17 Aralık 1273 günü olan ölüm gününü “yeniden doğuş günü” olarak kabul ediyordu. “Ölüm günüm, düğün günümdür” tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arus“ olarak adlandırılmaktadır. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm, hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmemektedir. Mevlana, “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir” diyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe dikkat çekmiştir.

ŞEB-İ ARUS Kartal Belediyesi Mevlana Haftası etkinlikleri
ŞEB-İ ARUS