Tanıtım

44. Müzik i ,İstanbul Kültür Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl ilk kez E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ sponsorluğunda düzenlenecek 44. İstanbul Müzik Festivali, 1-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, Shakespeare’in Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınızdizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlere etkileyici bir program sunacak.

44. İstanbul Müzik Festivali İstanbul Müzik Festivaliİstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak bu yılki festivalin temasını ve programda ilk kez yapılacak Müzik Rotası ve geçen yıllarda olduğu gibi ücretsiz gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri’nin lerinin gerçekleşeceğini açıkladı.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Festivalimiz kapsamında yine ilk günden bu yana benimsediğimiz klasik müzik kültürünün, sevgisinin ve beğenisinin yaygınlaştırılması hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hafta sonları, ücretsiz olarak gerçekleştirilen açık hava konserlerini sürdürüyoruz. Bu konserlerle festivalin yine daha geniş bir kitleye ulaşacağına inanıyoruz… dedi.

Antonio Meneses İstanbul Müzik Festivali44. İstanbul Müzik Festivali aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano, Sylvain Luc gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St Martin in the Fields’i ve festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni’nin de bulunduğu 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden Müzik Rotası festival takipçilerini, ilk kez konser mekânı olarak kullanılacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi ile Hollanda Konsolosluğu Şapeli ve Kırım Anglikan Kilisesi’nde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.  

Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı ve Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek.

Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ve Güney Kampüs, Fransız Sarayı Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sarayı, Süreyya Operası ve Uniq Hall İstanbul bu yıl festivale ev sahipliği yapacak diğer konser mekânları olacak.

Festivalin Teması: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”

2011 yılından bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali bu yıl Shakespeare’in Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınızdizelerinden ilham alıyor. Festival, ölümünün 400. yılında büyük yazarı özel konserlerle anıyor.

Orchestra of the Swan İstanbul Müzik FestivaliKökleri Stratford-upon-Avon’da olan Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul’un seslendireceği, Mendelssohn’un Shakespeare’in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için bestelediği eserde, ödüllü Shakespeare yorumcusu, oyuncu

Tilbe Saran da oyundan bölümler canlandıracak. 3 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde dünya sahnelerinde yıldızı hızla yükselen genç İngiliz kemancı Tamsin Waley-Cohen ise Mendelssohn’un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu’nu yorumlayacak.

Festivalin temasından esinlenen bir diğer konser, temayla aynı adı taşıyor: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız. Ünlü piyanist Alexei Volodin’in güçlü tekniği ve hassas yorumu ile Mert Fırat ve Tilbe Saran’ın güçlü oyunculuğunu müzikseverlerle buluşturacak konser, 10 Haziran’da Sent Antuan Alt Kilisesi’nde gerçekleştirilecek. Shakespeare’in birçok besteciye ilham kaynağı olan karakterleri Romeo ve Juliet’in ölümsüz aşkıyla açılacak olan gece, yine yazarın Mendelssohn tarafından müziğe uyarlanmış Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Medtner’in Kral Lear’dan esinlenerek bestelediği masalı, Türk sunun usta isimleri Tilbe Saran ile genç kuşağın en yetenekli oyuncularından Mert Fırat Shakespeare’in oyunlarından canlandıracakları sahnelerle sunulacak.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülleri

44. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü’ne Türk müziğinin ülkemizde ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse yetiştirdiği öğrencileriyle yaptığı katkıları nedeniyle besteci İlhan Baran layık görüldü. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde ders vermeye devam eden Baran’ın öğrencileri arasında Fazıl Say, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Yeşim Alkaya, Burçin Büke, Oya Ünler ve Ayşe Deniz Gökçin gibi solistler yer alıyor. Piyano için yaptığı besteler konservatuvar müfredatlarının bir parçası haline gelen Baran’a ödülü, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreninde takdim edilecek.

Murray Perahia İstanbul Müzik FestivaliFestivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın efsane piyanistlerinden biri olan Murray Perahia’a verilecek. Dünyanın önde gelen festivallerinde ve salonlarında konserler veren, sayısız albüme imza atmış, çeşitli Gramophone ödüllerinin yanı sıra iki de Grammy sahibi Perahia ödülünü, dünyanın önde gelen oda orkestralarından Academy of St Martin in the Fields ile 6 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştireceği konserden önce alacak.

Altı yıldır bestecilere verdiği eser siparişleriyle, çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da Özkan Manav’a verdiği eser siparişinin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Festivalin Festival Buluşmaları serisinde Güher-Süher Pekinel’in ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesi kapsamında desteklediği, genç yaşlarında büyük başarılara imza atmış üç müzisyen, kemancı Veriko Tchumburidze, viyolacı Dorukhan Doruk ve piyanist Yunus Tuncalı’dan oluşan Trio Arte ile ünlü viyolacı Gérard Caussé’yi özel bir konserde buluşturacak. 15 Haziran’da Sent Antuan Alt Kilisesi’nde yapılacak konserde Trio Arte, Özkan Manav’ın yeni bestesi Ludus Modalis’in dünya prömiyerini gerçekleştirilecek.

Müzik Rotası İstanbul Müzik FestivaliEşsiz konserlerle bugüne kadar izleyicilerini unutulmayacak müzik yolculuklarına çıkarmış olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl programında Müzik Rotası başlıklı yeni bir etkinliğe yer veriyor. Beyoğlu’nun tarihi mekânlarında gerçekleştirilecek konserler, Balıkpazarı’ndaki Üç Horan Kilisesi’nden başlayarak sırasıyla Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi,  Hollanda Konsolosluğu’ndaki en eski yapı olan 1711 tarihli Şapel ve Kırım Anglikan Kilisesi’nden oluşan rotayı takip edecek. Genç müzisyenlerin müzikseverlerle buluşacağı Müzik Rotası, festivalin ilk haftasonu olan 4 Haziran Cumartesi günü 11.00 ve 12.00 olmak üzere iki seans halinde gerçekleştirilecek.

İdil Biret İstanbul Müzik Festivali

 

Festival, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumcu olarak dünya çapında damgasını vurmuş ve bu yıl 75. yaşını kutlayan çağımızın büyük virtüözü İdil Biret ile piyano maratonunu müzikseverlere sunacak. 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, 5 Haziran’da
Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde yapılacak konserlerde, İdil Biret, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile sanatseverlerin karşısında olacak.

 

Yaşar Kemal İstanbul Müzik FestivaliUsta yazar Yaşar Kemal’in 1978 tarihli romanından Michael Ellison’ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü’nün dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Deniz Küstü, İstanbul’un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy’ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison’un müzikleri, Simon Jones’un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay’ın koreografisi ve NohLab tarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınacak. Deniz Küstü, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşacak.

44. İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletleri 13 Şubat Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren satışa çıkmış durumda biletleri Biletix  ve Ana gişe İKSV den alabilirsiniz. (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, Pazar günleri kapalıdır.)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz