Istanbul Uluslararası sanat ve Kültür festivali , ilk kez düzenlendiği 2010 yılından bu yana aralarında Zaha Hadid, Gore Vidal, Tilda Swinton, Kirsten Dunst, Courtney Love, Ferzan Özpetek gibi sanat, müzik, moda, film, edebiyat, mimarlık alanlarındaki dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen yaratıcı isimlerini sanatseverlerle buluşturan IST. Festival, bu yıl da önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor. 3 gün boyunca herkese açık ve ücretsiz olarak düzenlenen festival, dünyanın en yetenekli ve yaratıcı zihinlerini istanbul’a getirerek; hem İstanbul’un uluslararası kültür sanat arenası içinde yer almasını sağlıyor hem de katılımcılarına etkileyici bir deneyim sunuyor.
ISTANBUL’74’ün her yıl düzenlediği Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali-IST. Festival, bu yıl 3 – 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Bu seneki teması “Sanat ve Kültürde Estetiğin Değeri ve Deneyimlenmesi” olarak belirlenen festivalin amacı sanatçıları, eserlerini ve izleyicileri biraraya getirerek, sanat ve kültürde estetiğin önemini değerlendirmek ve farklı bakış açılarıyla beraber tartışmak… Güzellik ve zevk çerçevesinde yorumlanan ve felsefe sözlüğüne 18. yüzyılda giren “estetik” kelimesi bir tür objeyi, yargıyı, duruşu, deneyimi ve değeri ifade etmek için kullanılmanın yanı sıra aynı zamanda sanatın felsefesi olarak da anılıyor.
Ziyaretçilerin panellere, konuşmalara, workshoplara, film gösterimlerine ve sergilere ücretsiz katıldığı festivalde bu sene;
ERROL MORRIS
EFSANEVİ MÜZİK VİDEOLARININ DAHİ YÖNETMENİ VE PORTRELERİYLE ÜNLÜ FOTOĞRAFÇI
ANTON CORBIJN
EN KÖKLÜ MODAEVLERİNDEN FENDI’NIN 3. KUŞAK ÜYESİ VE KREATİF DİREKTÖRÜ
SILVIA VENTURINI FENDI
EFSANEVİ ALTERNATİF ROCK GRUBU SONIC YOUTH’UN SOLİSTİ, SÖZ YAZARI VE GİTARİSTİ
THURSTON MOORE
İNGİLTERE KRALİÇESİ TARAFINDAN OBE ÜNVANI VERİLEN ÖDÜLLÜ MİMAR
DAVID ADJAYE
INDIE FİLMLERİN VAZGEÇİLMEZ OYUNCUSU
PARKER POSEY
POLONYALI HEYKELTRAŞ VE VİDEO SANATÇISI
MIROSLAW BALKA
DÜNYACA ÜNLÜ MODEL VE 25 MAGAZINE’İN KURUCUSU
ANJA RUBIK
BYREDO MARKASININ KURUCUSU İSVEÇLİ PARFÜM TASARIMCISI
BEN GORHAM
DAZED MEDIA GROUP KURUCUSU
JEFFERSON HACK
ÜNLÜ MODA TASARIMCISI VE İLLÜSTRATÖR
JEAN-CHARLES DE CASTELBAJAC
ÇAĞDAŞ SANATIN EN HEYECAN VERİCİ İSİMLERİNDEN
JOSE PARLA
ÇAĞDAŞ SANATI ŞİİRLERİYLE BİRLEŞTİREN ÜNLÜ SANATÇI
ROBERT MONTGOMERY
A MAGAZINE GENEL YAYIN YÖNETMENİ
DAN THAWLEY
ÜNLÜ FRANSIZ MODA DANIŞMANI VE STİLİST
CATHERINE BABA
AKTÖR VE MÜCEVHER TASARIMCISI
WARIS AHLUWALIA
BELGESELLERİYLE ÜNLÜ OSCAR ÖDÜLLÜ YAPIMCI VE YÖNETMEN
ERROL MORRIS
Roger Ebert, Errol Morris için “Yirmi yıl film eleştirisinden sonra hala daha çok ilgimi çeken bir film yapımcısı görmedim…Errol Morris bir sihirbaz gibi, ve aynı zamanda da bir Hitchcock veya Fellini kadar muhteşem bir film yapımcısı” demiştir.
Morris’in filmleri, En İyi Belgesel ile Academy Award, bir Emmy, Sundance Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü, Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı, Uluslararası Taiwan Film Festivali’nde Altın At ve Mystery Writers of America’da The Edgar’ı kazanmıştır. Robert Eber, Morris’in ilk uzun metraj filmi olan Gates of Heaven’ı tüm zamanların en iyi 10 filmi listesinde sıralandırmıştır.
JOSE PARLA
ÇAĞDAŞ SANATIN EN HEYECAN VERİCİ İSİMLERİNDEN
Çizimleri abstrakt ve kaligrafi arasında bir sınırda olan Parlá, yaptığı sanatla şehir hayatının belgeselcisi kabul edilmektedir. Resim yapmaya, çizimlerini Miami sokaklarında sergileyerek 80’li yıllarda başlayan Parlá Fransız sanatçı JR ile birlikte yönettiği belgesel “Wrinkles of the City: Havana, Cuba Project” ile Heartland Film Festivali’nde 2013 yılında en iyi kısa belgesel ve en iyi Amerikan Kısa Belgeseli ödüllerini almıştır.
ÜNLÜ FRANSIZ MODA DANIŞMANI VE STİLİST
CATHERINE BABA
Catherine Baba araştırmadan üretime, ilham noktasından, kumaş seçimine, desen geliştirmekten aksesuar yönetimine kadar her şeyi kapsayan ve global bir koleksiyona yol açan oldukça eşsiz bir kreatif vizyona sahiptir. Uluslararası bir stilist olan Catherine Baba, Vogue, Vanity Fair, Interview, Glamour, Dazed & Confused, Paper gibi bir çok öncü dergi için Mario Testino, David LaChapelle, Ellen Von Unwerth, Ali Mahdavi, Mariano Vivanco, Ezra Petronio, Katerina Jeb ve Irina Ionesco gibi bir çok ünlü fotoğrafçı ile çalışmış olan ve dünya çapında bilinen bir stil lideridir. Catherine’in işleri arasında Cartier, Moschino ve L’Oreal gibi bir çok seçkin markanın reklam kampanyaları ve Joseph için özel olarak yapılan bir kitabın sanat ve stil yönetmenliği de yer almaktadır. Catherine Baba’nın ilk uzun metraj sinema filmi Fransız aktris Isabelle Huppert’in oynadığı, Eva Ionesco’nun unutulmaz filmi ‘My Little Princess’ ona 2012 yılında 37. César Ödüllerinde En İyi Kostüm kategorisinde bir César ödül adaylığı kazandırmıştır.
AKTÖR VE MÜCEVHER TASARIMCISI
WARIS AHLUWALIA
The New York Times tarafından “modern zaman Marco Polosu” olarak adlandırılan Waris Ahluwalia, algıyı cezbeden, taşıyan ve değiştiren ürünler ve deneyimler yaratma konusunda derin ve kararlı bir tutkuya sahip. Dünyanın dört bir yanında farklı disiplinler ile çalışan Waris, daha düşünceli bir yaşam biçimi yaratmaya sarsılmaz bir adanmışlık sergiliyor. HOUSE OF WARIS mücevherleri, koleksiyonerler tarafından aranan ve
dünyanın en seçkin butiklerinde satılan zamansız tasarımlar ortaya çıkarmak için dünyanın eski tekniklerini bir araya getiriyor. De Beers’in markası Forevermark ile olan ortaklıkları, hem elmasların güzelliğini hem de yerel toplulukların üzerindeki pozitif etkisini garanti ediyor. Waris Vogue Fashion Fund için aday gösterilmiş, bir CFDA Fashion Incubator bağışıyla ödüllendirilmiş ve Vogue’un En Etkili 10 İsim listesinde yer almıştır.
2016 IST. FESTIVAL PROGRAMI
3 HAZİRAN 2016 CUMA
ISTANBUL’74 GALATASARAY
18:00-20:00 ISTANBUL’74 ANTON CORBIJN, “NUMBER 5” sergisini sunar.
4 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ
VAKKO MODA MERKEZİ
11.30-12.00 AÇILIŞ KONUŞMASI
12.00-13.00 “FENDI”. Silvia Venturini Fendi, Dan Thawleymoderatörlüğünde. 1926 yılında Roma’da ufak bir deri aksesuar ve kürk dükkanı olarak açılan Fendi, dünyanın en önemli moda markalarından biri oldu. Roma’dan Hollywood’a, hatta Çin Seddi’ne ulaşan, kadınların giyim tarzını değiştirmeyi başaran modaevinin hayranlık uyandıran hikayesini Silvia Venturini Fendi ve Dan Thawley anlatacak.
13.00-14.00 “We Can’t Do This Alone”. Jefferson Hack, Alphan Eşelİmoderatörlüğünde. Jefferson Hack, son 20 yıldır sanatı yayıncılık ve gazetecilik alanına taşımanın “büyülü işleyişine” odaklanmaktadır. Hack, yeni kültürel alanları takip ederken, yeni karşılaşmalar ve yeni görsel ufuklar yoluyla dergileri biçim ve işlevinin ötesine nasıl taşıdığını anlatacak.
14.00-15.00 “SinemanIn KadInlarI”. Parker Posey & Serra YIlmaz. Alİn TaşçIyan moderatörlüğünde. Amerika’da 700 popüler film arasında yapılan bir ankete göre, bu filmlerin yalnızca %21’inin başrol oyuncusu kadın ve yalnızca %1.9’u kadın bir yönetmen tarafından yapılmış. Oyuncu Parker Posey ve Serra Yılmaz, günümüz sinemasında kadınların rolü ve önemi üzerine bir söyleşi yapacak.
15.00-16.00 “Tersyüz”. Anton Corbijn, YEŞİM TABAK moderatörlüğünde. Hollandalı fotoğrafçı, müzik video ve film yönetmeni, grafik tasarımcısı Anton Corbijn, hayatı ve yapıtları üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek.
16.00-17.00 “Estetİk ve Mİmarİ”. David Adjaye & Murat TabanlIoğlu. Şelale Kadak moderatörlüğünde. Kültürel akımlar yüzyıllar boyu Mimari Estetik kavramı ve inşa edilmiş çevre algısını etkilemiştir. Mimarlar David Adjaye ve Murat Tabanlıoğlu, mimaride bizi inşa edilmiş çevremizin biçimi, amacı ve anlamına bakmaya yönlendiren “Estetik” kavramının değerini tartışacaklar.
14.00-15.00 Kitap İmzalama – We Can’t Do This Alone: Jefferson Hack the System / Vitali Hakko Kreatİf Endüstrİler Kütüphanesİ
5 HAZİRAN 2016 PAZAR
SOHO HOUSE ISTANBUL
12.00-13.00 “5 duyu”. Anja Rubik & Ben Gorham, Sven Schumannmoderatörlüğünde. “Doğduğumuz andan itibaren duyularımız yoluyla öğrenmeye başlarız.” Anja Rubik ve Ben Gorham, 5 duyunun sanatsal üretim sürecinde önemi ve sanatın yaratıcı süreci üzerindeki etkisi üzerine konuşacaklar.
13.00-14.00 “Aşk MektuplarI”. Jean Charles de Castelbajac & Robert Montgomery. Ali Tufan Koç moderatörlüğünde. Jean Charles de Castelbajac ve Robert Montgomery, çok kısa bir süre önce Londra’da sergiye dönüşen, ortak projeleri “London/Paris Love Letters” hakkında konuşacak.
14.00-15.00 “Büyü ve Gerçekçİlİk”. Latİfe Tekİn, Barbaros Altuğmoderatörlüğünde. Türkiye’nin en önemli kadın yazarlarından Latife Tekin, eserlerinde gerçekçilik ve “büyüyü” büyük bir başarıyla biraraya getirmiştir. Yazar ve yazar temsilcisi Barbaros Altuğ, Tekin’in yaşamı ve kariyeriyle ilgili konuşmak üzere yazarla biraraya gelecek.
15.00-16.00 “Olduğu Gİbİ”. Miroslaw Balka, Anja Rubik moderatörlüğünde. Polonyalı çağdaş heykel ve video sanatçısı Miroslaw Balka, Anja Rubik ile işleri ve kariyerini konuşacak. Balka, pratiğine gündevi materyalleri dahil ederek en temel insan algılarına ve bu algıların duyusal öğelerle hafızaya nasıl yerleştiklerine işaret etmektedir. Panelde sanatçının çalışmalarının kendi kişisel tarihinden nasıl etkilendiği tartışılacak.
16.00-17.00 “Estetİk ve Sanat”. Seza Paker, Alİ Akay moderatörlüğünde. Yerleştirme, fotoğraf, film, ses, kolaj ve desen gibi ifade alanlarındaki pratiğinde bir estetik yaklaşım olarak açıklığa ilkesel bir bağlılık gösteren kavramsal sanatçı Seza Paker, küratör, yazar, sanat eleştirmeni ve sosyolog Ali Akay’la yapıtlarındaki estetik yaklaşımı ve estetiğin değerlendirilmesini tartışacak.
18.00-19.00 Thurston Moore & konstruKt PerformansI Amerikalı solist, söz yazarı ve efsanevi gitarist Thurston Moore’a sahnede, yalnızca bir defa gerçekleşecek bu performansta, Türk özgür caz grubu konstrukt eşlik edecek.
SOHO HOUSE SCREENING ROOM
14:00-15:00 JosÉ ParlÁ film gösterimi ve Q&A
15.00-17.00 “DREAMERS”. NoËlle Deschamps film gösterimi ve Q&A
YAN ETKİNLİK: ISTANBUL’74 & EACH X OTHER POP-UP 3 Haziran-3 Ağustos
Pera64
BLAIR CHIVERS SERIGRAFI PERFORMANSI 5 Haziran 15.00-18.00
Pera64