Tanıtım

Tokat şehrinde ne yapılır , mütevazi bir şehir Tokat, M.Ö 4000 lerden başlayarak 14 devlet olmak üzere birçok insanın yaşadığı geniş vadilerin bulunduğu  bereketli alanların orta yerinde konuşlanan, Karadenizin incirlerinden bir şehrimiz. İngiliz Kraliçesi Elizabeth’in botanikçisi Tournefort’un 1714 yılında , Küçük Asya’nın önde gelen ticaret merkezi olarak övdüğü bu şehir bazı metinlerde ”Buhara’yı ’a ,Semerkantı Mahmutpaşaya, Mahmutpaşa’yı Mamuşa’ya bağlayan serin gölgelik ” olarak geçiyor. 7500 yıllık tarihiyle Hititlerin Frihyalıların, Romalıların, Selçuklu ,Osmanlı’ya kadar ev sahipliği yapmış bir şehir Tokat.

Tokat şehrinde ne yapılır tokat şehrinde ne yapılırBallıca Mağarasını tahta baskı ürünlerin yapıldığı Yazmacılar Çarşısında bakırcı,zurnacı,çarıkçı gibi el larının üretildiği yerleri görmelisiniz. Tokat hamamlarının birinde yıkanmalı,dünyaca ünlü Niksar Ayvaz Suyunu kaynağından içmelisiniz. İpek ticaretin sayılı yerlerden olan Tokatın bakır ürünleri de yurtdışına satılıyor. Tokatın boyalı kumaşları ise Rusların,Kırım Tatarlarının gözdelerinden, bunlar Fransada Levant kumaş adı ile satılıyor.

Tokatı keşfetmeye Gazi Osman Paşa caddesinde bulunan 100 odalı,tüccarların ve atlarının kalabileceği,günümüz konaklama anlayışını 300 yıl önce gerçekleştiren Voyvoda Hanı olarak da bilinen Taşhanı görmelisiniz. Tokat saat kulesi ise Sultan Abdülhamitin tahta çıkışının 25.yılında halk tarafından yaptırılan bir eser. Yeşilırmak üzerinde bulunan 800 yıllık tarihi ile Taşköprü ya da Hıdırlık Köprüsü ve mimarisiyle tıpkı Fatih’in fedaisi Kara Murat’ın Bizans askerlerini alt etmesi gibi Osmanlı sanatının Bizans’tan alındığı tezlerini tek başına alt eden 1288 tarihli Garipler Camiini görmek lazım. Müze olarak Mevlevihane,Atatürk Evi,Latifoğlu Konağını gezebilirsiniz. Kentin ilk kütüphanesi olan İl Halk Kütüphanesi, Niksar ilçesinde bulunan Melik Danişmend Gazi Türbesi, Sivas-Tokat-Amasya-Samsun-Sinop kervan yolu üzerinde yer alan Mehperi Hatun Kervansarayı ve Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Beyazid’in damadı ,Ali Paşa adına yapılan tamamen kesme taştan işlenmiş Ali Paşa Hamamı görülmesi gereken yerlerden.

Tokatta diyince akla ilk başta Tokat Kebabı gelir yörede yetiştirilen taze domates, biber, patlıcan, soğan,sarımsak,patates ve kuzu etinden yapılıyor. Bu yemeğin püf noktasında et parçalanırken asla satır kullanılmıyormuş,sadece bıçakla işlem yapılıp bu sayede etteki sinirler alınıyormuş. Ocakta kullanılan odun mutlaka gürgen olması lazım haziran ekimde giderseniz taze sebzelerinden hasatı tarihleri olduğu için lezzet daha da artıyor. Yaprak sarması,cevizli bat,bakla dolması,Kazova üzümü,Zile pekmezi,cevizli şeker sucuğu yörenin diğer lezzetlerinden.