Ana Sayfa Genel Kasım ayı etkinlikleri

Kasım ayı etkinlikleri

3508
0

İş Kibele Galerisi, yeni sezonun ilk sinde Ressam Hanefi Yeter’i ağırlıyor. Eser çeşitliliği ve kompozisyonları ile dikkat çeken, yapıtlarının merkezine ‘insan’ı koyan sanatçının sergisinde resimlerin yanı sıra heykel ve seramikleri de yer alıyor. İnsanın sosyal ve politik gelişmeler karşısındaki sorunlarını, hüzünlerini, sevinçlerini, kurduğu ilişkileri tuvaline aktaran sanatçının 50 yıllık birikimi ve üretimi, bu sergiyle gözler önüne seriliyor.

kasım ayı etkinlikleriSanat eğitimine 1967 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun atölyesinde başlayan Hanefi Yeter, 1972 yılında mezun olmasının hemen ardından devlet bursuyla Almanya’da yüksek lisans yapmaya hak kazandı.

Eğitim hayatı boyunca, insan figürleri ile zenginleştirdiği şehir temalı çalışmalar yapan Hanefi Yeter’in resimlerinin başkarakterleri yoğurtçular, seyyar satıcılar ve hamallar gibi sokak satıcılarından oluşuyordu.

Sanatçı, 1973’te Berlin Sanat Akademisi’ne kayıt olduğunda, 68 Kuşağı veya Frankfurt Okulu olarak adlandırılan ve Adorno, Horkheimer, Marcuse, Habermas gibi düşünürlerin fikirlerinden beslenen öğrenci hareketlerinin yoğun olduğu bir ortamda kendini buldu. Almanya’da kendini hissettiren işçi göçü, Çernobil vakası, Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi gibi konular, Yeter’in bu dönemde ürettiği eserleri etkiledi. Almanya’da yaşadığı yıllarda tuval resimlerinin yanı sıra duvar resimleri de yapan sanatçı, aynı dönemde seramik çalışmaları, ahşap üzeri oymalı ve dekupeli resimler de çalıştı.

Eğitimini tamamladıktan sonra yaşamını uzun yıllar Almanya’da sürdüren Hanefi Yeter, yaklaşık 30 yıla denk düşen bu dönemi sanatının şekillendiği, geliştiği ve çeşitlendiği zamanlar olarak tanımlıyor.

2000 yılında Almanya serüvenini tamamlayarak Türkiye’ye dönen Hanefi Yeter, bu dönemde yeni yaşam alanını anlamaya çalıştığı, daha kişisel temalı eserler üretti. 2005 yılı sonrasına heykel çalışmalarına başladı.

Çalışmalarının alt yapısını oluşturan eskiz defterlerini kendi kişisel günlükleri olarak tanımlayan Hanefi Yeter’in, resim ve heykellerini içeren iki tane de kitabı yayınlandı.

90’ın üzerinde kişisel sergi açan, çok sayıda karma sergiye katılan ve eserleri çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yer alan Hanefi Yeter’in “Evvel” adını verdiği retrospektif sergisi 31 Ekim – 16 Aralık 2017 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilir.