Tanıtım

Kaygan Sainte Pulchérie Lisesinde , Yedi çağdaş çıyı bir araya getiren “Kaygan” Karma si’ne Bedri Baykam, Bubi, İsmet Doğan, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Sibel Erkan, Melik İskender ve Mehmet Kavukçu katılıyor. Sergi, Sainte Pulchérie Lisesi‘nin Beyoğlu’ndaki sanat galerisi Od’A-Ouvroir d’Art’ta 22 Mart 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Sergiye adını veren “Kaygan”; sözde ahlaki biçimde dünyayı iyileştirmek için kullanılan ayrıcalıklı bir alandır. ‘Kaygan’ kelimesinin kelime anlamlarından bazıları; ıslak veya düz olduğundan kaydırıcı özelliği bulunur, güvenilmez, kayan, zor anlaşılır, akılda kalıcı olmayan, hatırlaması zor şeklinde ifade ediliyor.

kayganHiçleştirilmiş bir zamandır “Kaygan”
İnsan kendi iradesiyle kurtuluşa kavuşacaktır. Her şey bilinçle anlam kazanır, bilincin en temel anlamı ise farkındalıktır. Kayıtsız kalmadığımız halde kayıtsız gibi yapılsa da kayıtsızlığın farkındalığı onu çekici kılar. Çünkü tutku yerine hiçbir şeyi koyamazsınız. Özgür düşünmek ise zihinsel özgürlük anlamına gelmez. Düşünme yetimiz buna uygun olmayabilir. Hiçliğin hükümsüzlüğünün olduğu yerde eleştirel bir yargı söz konusu değildir. Sanal bir nun büyük gösterisine katılmış oyuncunun, yüksek sesle ağzından çıkan kelimelere sığınmış ve endişeli şekilde titreyen bir çocuğun solgun ve şaşkın, korkmuş ve terden sırılsıklam olmuş meraklı bir psikopat yüzü gibi Sisifos’un sahnesindeyiz. Bir taraftan savaşırken diğer taraftan ürememizi emreden kurumsal sistemlerin mantığı da kaygandır.
Sonsuz mutluluğa nasıl ulaşılabilir? Bir şekilde zirveye ulaşıncaya kadar sürekli kayarak mı? Mantıksal düzene karşı mantık dışı yeni bir düzen, tüm değerlerin içi boşaltılarak anlamları değiştirilmiş, hiçleştirilmiş bir zamandır ‘Kaygan’.

Her şey bilinçle kurtuluşa kavuşacaktır
Serginin küratorü Melik İskender de serginin ana teması “Bilinç” ve güncel yaşamı şu sözlerle değerlendiriyor: “Dış dünyayı algılayıp olayların farkına varmaya bilinç deniliyorsa, her şey bilinçle anlam kazanır. Özgür düşünmek zihinsel özgürlük anlamına gelmez. Hiçbir olayla karşılaşmayan bir insanın davranışında da hiçbir şey olmaz ve öylece saatlerce durabilir. Bu durumda, bilinç yönlendirilebilen bir şeydir. Sözde ahlaki bir şekilde dünyayı iyileştirmek için kullanılan kelimeler kalıcı olmayan, hatırlaması zor olan şeyler olarak kalmaktadır. Mantıksal düzene karşı mantık dışı yeni bir düzeni solurken zamanın kendisi hiçtir. Hiçliğin, hükümsüzlüğü olduğu yerde eleştirel bir yargı da söz konusu olmayacağına göre her şey bilinçle kurtuluşa kavuşacaktır.”

Od’A-Ouvroir d’Art/Sainte Pulchérie Fransız Lisesi nasıl gidilir

Adres: Çukurluçeşme Sok. No: 7 Küçükparmakkapı BEYOĞLU-

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz