Processed by: Helicon Filter;
Tanıtım

10 sene öncesine kadar Üsküp’e gezmeye gidenlere ilk sorulan şuydu: Üsküp mü? Nerede orası? Kırklareli’deki Üsküp mü?

2007 yılında yayınlanmaya başlayan ve iki yıl boyunca devam eden Elveda Rumeli dizisi ile birlikte bu durum hızla değişmeye başladı. Makedonya’da geçen olayları konu alan dizi, hem başkent Üsküp’ün hem de ülkenin tanınmasına ve ülkemizden bu yöne düzenlenen turistik gezilerin patlama olmasına yol açtı. Üsküp şu anda en popüler destinasyonlardan birisi haline geldi.

Peki, sokaklarda sadece etrafa bakınarak yürümektense, Üsküp’ü hazırlıklı ve bilinçli bir biçimde gezmek ister misiniz? Öyleyse yazımıza bir göz atın.

Üsküp 6 bin yıldır yerleşim bölgesidir. Roma, Bizans, Bulgar, Sırp egemenliği derken 500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olmuştur. Bu geçmişin izleri halen gerek konuşulan dilde, gerekse müzik ve kültürlerindeki ortak noktalarda kendini göstermektedir. Şehirde yaşayan Türk topluluğu da geleneklerini yaşatmaktadır.

Üsküp’e 1,5 saatlik bir uçak yolculuğu ile ulaşılabiliyor, Büyük İskender Havaalanı şehir merkezine 20 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Otobüs veya taksi ile rahatça ulaşım mümkün.

Şehrin merkezi ve kalbi, Makedonya Meydanı’dır. Vardar nehrinin kenarındaki meydanı merkez alan 2014 Projesi isimli çok pahalı bir çalışma sonucu, 20 yeni bina inşa edilmiş ve meydan ve çevresine 40 kadar heykel/anıt yerleştirilmiştir. Turistlerin ilgi gösterdiği meydanda fotoğraf çekebilir, yanıbaşında yer alan ve Vardar boyunca sıralanan kafelerde güzel vakit geçirebilirsiniz.

Vardar’ı aşıp Türk Çarşısı’na geçmek için Taş Köprü’den geçmelisiniz. Bu köprü Üsküp’ün simgesidir. 6.yüzyıldan kalmadır. Köprüden geçtikten sonra Çarşiya’ya ulaşırsınız. Türk çarşısı yüzyıllardır varlığını korumaktadır. Küçük dükkanlar konularına göre ayrı sokaklar boyunca dizilidir (altıncılar sokağı, ayakkabıcılar sokağı gibi).

Karnınız acıktıysa Üsküp’ün en ünlü köftecisine (Üsküp’te kebap deniyor) uğrayıp, Şopska Salata (üzerine peynir rendelenmiş ve zeytin eklenmiş çoban salata) eşliğinde köfte yiyebilirsiniz. Yerel diğer bir lezzet de Tafçe Grafçe denen güveçte kuru fasulye. Üsküp’te yerel tatları denemekten kaçınmayanlar için atıştırmalık olarak tavsiyemiz Simit Pogaca yani ekmek arası yağlı börek. Denemek isteyenler hemen her köşe başındaki küçük dükkanlardan satın alabilir.

Üsküp’te Osmanlı döneminden kalan Kapan Han, Kurşunlu Han, Sulu Han gibi hanlar ve Sultan Murad Camii, İsa Bey, Çarşı Cami gibi camiler halen ayaktadır.

Üsküp şehir merkezinde gezerken başınızı kaldırıp dağlara doğru baktığınızda hemen her yerden görünen devasa bir haç göreceksiniz. Vodno dağındaki Milenyum Haçı 66 metre yüksekliğindedir. Şehri kuşbakışı seyretmek isterseniz Haçın bulunduğu tepeye çıkabilir ya da Üsküp Kalesi’nin ziyaret edebilirsiniz. Turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktalardan biri olan Kale, İmparator1. Justinian tarafından yaptırıldığı 6. yüzyıldan bu yana Üsküp manzarasına hakim pozisyonunda kalmaya devam etmektedir.

Pek çok görülecek noktası bulunan, Avrupa’nın en ucuz şehirlerinden ve zengin mutfağı ile gayet çekici, yerel halkı son derece misavirperver olan Üsküp’e ilk fırsatta gitmenizi tavsiye ederiz. https://www.hepfly.com/uskup-ucak-bileti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz