Tanıtım

Kars Ani Harabeleri ,Ören yerinin en eski tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Tarih öncesi dönemde ören yerindeki yerleşim bostanlar deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur.
Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yy’da Kars Şehrine ismini veren Karsak’lılar tarafından yaptırılmıştır. Ören yerinin dış cephe surları Bagratlı Kralı Aşot tarafından M.S. 964 yılında yaptırılmaya başlanmış daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslanın Ani’yi feth etmesinden sonra anı beyi olan Ebul Menucehr tarafından 1064 – 1072 arasında 3. sur sistemini yaptırmıştır.

Arpaçay’ın batı yakasında, Ermenistan’la doğal sınırı oluşturan vadiye hâkim konumdaki Ani’nin ortaçağ kentlerine özgü meskûn, dini ve askeri yapıları yüzyıllar boyunca Hıristiyan ve Müslüman hanedanlar tarafından geliştirildi. Ermeni Krallığı’nın başkentliğini yaptığı ve İpek Yolu’nun bir kolunun kontrolünü ele geçirdiği 10. ve 11. yüzyıllarda zenginleşen kent, Bizans, Selçuk ve Gürcü hâkimiyeti altında da ticaret kervanları için önemli bir kavşak olmaya devam etti.

Kars Ani HarabeleriDüşüşünü ise Moğol istilası ve 1319’daki şiddetli bir deprem başlattı. “Ani” adının Su ve Bereket Tanrısı Anahita’dan geldiği düşünülmektedir. Ani ören yerindeki kalıntıların kapladığı alandan, bir zamanlar burada 10 binin üstünde insanın yaşadığı anlaşılmaktadır. Gizli su kanalları, keşfedilmemiş keşiş hücreleri, devasa dehlizler, çatallaşan geçitler, ucu olmayan tüneller ve insana yön duygusunu kaybettiren köşeler, Ani’deki bilinmeyen yeraltı yapılarının sadece birkaçıdır. Ani’de güvercinlerin kullanıldığı bir posta sistemi saptanmıştır. Surların dışındaki 10 büyük güvercinlik ve kentin ana caddesi üzerindeki kazılarda bulunan güvercin yalağı bunu kanıtlamaktadır.Ani, 11. yüzyılın başında Büyük Selçuklu sultanı Alparslan tarafından Bizanslılardan alınmış ve yönetimi Şeddadi Minuçihr’e verilmiştir. Minuçihr, bir yüzünde kendisinin, öbür yüzünde de bağlı olduğu Anadolu Selçuklu sultanı Melikşah’ın adlarının yer aldığı sikkeler bastırmıştır.Dinsel karakteri ve ticaret yolları üzerinde bulunması sayesinde Ani siyasi ve ekonomik bakımdan gelişmiş; İpek Yolu üzerinde bulunması kenti 13. yüzyıl ortalarına kadar bir ticaret merkezi yapmıştır. Üçgen görünümünde ve derin bir vadide yükselen Ani’nin bulunduğu alan, volkanik bazalt kaya blokları halindedir. Su düzeyinde gri renkli olan kayalar, üstte kırmızı renkli tüften ve yumuşaktır.

Kars İline 42 km uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış Saati: 09:00 Yaz Kapanış Saati: 19:00           3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış Saati: 08:00  Kış Kapanış Saati: 17:00       Tatil Günü:Yok Giriş Ücreti: 8 TL

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Kars
E-posta  : iktm36@kulturturizm.gov.tr
Tel         : +90 (474)  212 21 79 – 212 68 64 – 212 68 65

Kars Ani Harabeleri nasıl gidilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz