Tanıtım

Tunceli Rabat gezi rotası , Tunceli’deki Çemçeli köyü Rabat mezrası yakınlarında 3 bin yıllık bir antik yerleşim alanı bulunuyor. Rabat Kalesi ve Köprüsünü Tunceliye gidince mutlaka görmelisiniz 1. derece arkeolojik sit olarak tescillenmiş burası, buraya 30 dk bir sürede Tunceli merkezden ulaşabilirsiniz. Tunceli dağcılık buraya turlar düzenliyor sosyal medya hesaplarından takip edebilirsınız. Vadiye doğru bir yürüyüş parkuru var vadinin içinde yer alan 150 ve 200 metre yüksekliğindeki iki şelale bulunuyor. Kale epey bir yıkım görmüş zamanında en tepesinden vadiyi görmelisiniz neyazikki buraya da define avcıları kazı yapmışlar. Vadi içindeki 2200 rakımlı dağların eteklerinde bulunan ve girişinde Öküz figürü bulunan bir mağara bulunuyor.

tunceli rabat gezi rotasıYerel halk tarafından buraya Mor Şehir adını vermişler, Rabat arkeolojik yerleşimi, il merkezinin 29 km güneybatısında yer alıyor. En önemli özelliği şimdiye kadar Dersim’de bilinen en büyük arkeolojik yerleşimi alanı. Üç futbol sahası büyüklüğündeki yer sözcük olarak „Ribat“ Bizans’a karşı Arap – İslam fetihleri döneminde ileri uç yerleşimlerini tanımlamak için kullanılmış . Osmanlı kayıtlarında ise Ribât adıyla Çemişgezek sancağına bağlı bir nahiye merkezi olarak gözükmekte.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Evrim Incesu @gezginnerede (@gezginnerede)’in paylaştığı bir gönderi ()

Erken Demir Çağı, Urartu, Hellenistik, Roma, Bizans ve İslam Ortaçağı ve Osmanlı dönemine ait izler taşıyan kalede küçük bir oda günümüze kalmış. Ulaşım ağı üzerinde bulunan önemli bir merkez idi Rabat. Bunu yerleşimin kuzeybatısında bulunan ve Orta Çağ’da yapıldığı anlaşılan bir köprü varlığının olmasının Rabat’ın, Hozat – Pertek – Tunceli üzerinden gelen güzergâhların kesişme noktasında yer almasından anlıyoruz.